Tuesday, May 8, 2012

Lumea virtuala de apoi - apar testamentele digitale


Lumea virtuala de apoi - apar testamentele digitale


Internetul complica foarte mult aranjamentele postume ale noii generatii. Ce se intampla cu conturile din retele sociale sau cu miile de poze urcate online atunci cand nu mai esti? ExtremeTech a incercat sa raspunda la intrebarea "Ce se intampla cu prezenta online dupa moarte?" si, oricat de dur ar suna, intrebarea merita macar un raspuns.
Daca pana acum testamentul era suficient pentru a lasa totul in ordine dupa moarte, implicarea tot mai mare a internetului in viata omului modern pare sa ofere inca o problema de rezolvat: testamentul digital.

Probabil ca abandonarea conturilor din retele sociale dupa moarte nu tine pe nimeni treaz noaptea, dar prezenta online nu se limiteaza doar la ele.Serviciile de online banking devin tot mai raspandite, deci aranjamentele necesare vizeaza macar contul de PayPal.
In timp ce unele servicii (Yahoo!, Ebay, LinkenIn, Twitter) sunt dispuse sa inchida conturile dupa ce primesc dovada mortii utilizatorului, Facebook are o alta strategie. Profilul Facebook devine "memorializat", astfel incat nimeni nu mai poate publica nimic pe el, dar contul ramane online si accepta comentarii din partea prietenilor. Cu alte cuvinte pe Facebook puteti fi injurati si post mortem...
Alte servicii online, ca Google si Hotmail, ofera mostenitorilor acces complet la email-urile si datele stocate de decedat, astfel ca rudele vor avea acces la toate conturile pe site-uri mai putin "cuminti" in lipsa unor masuri de protectie.

Testamentul digital
Nimeni nu vrea sa se gandeasca la moarte, dar un testament digital poate fi la fel de util ca unul care imparte posesiile fizice intre rude si prieteni.
In afara de toate serviciile online, de la coduri open source pana la contul pe un site de gaming, de la miile de poze incarcate pe site-uri cu galerii foto si documentele din servicii cloud, lumea virtuala de apoi mai pune o problema importanta: ce se intampla cu datele de pe hard drive-urile computerului personal?
Cei care nu vor ca rudele sa aiba acces la computer pot cripta intregul HDD, dar alteori exista si informatii care ar trebui impartasite celor dragi dupa moarte. In ziua de azi, cei mai multi oameni au o singura poza cu strabunicii, dar peste zeci de ani, stranepotii ar putea avea avea acces laintreaga viata digitala a rudelor lor, daca acestia decid sa o organizeze din timp in acest scop.

Masuri de securitate suplimentare
Exista numeroase servicii online care ofera stocarea tuturor parolelor pentru mostenitori sau stergerea HDD-ului dupa moarte, insa vor mai exista ele peste zeci de ani, cand vor fi cu adevarat necesare?
Masurile de securitate suplimentare la nivel local le depasesc deocamdata pe cele la online, iar o unealta ca TrueCrypt permite criptarea datelor de pe HDD in mai multe volume, fiecare cu parola proprie. Situatia in online ramane insa in continuare complicata, iar serviciile online nu au pus inca la punct un sistem care sa si protejeze intimitatea celor decedati si sa ofere si urmasilor accesul la informatiile importante, marcate in acest sens inainte de moarte.
Daca aceste aspecte raman ignorate in continuare, Internetul ar putea deveni cel mai mare cimitir al lumii, iar cei disparuti din aceasta lume vor sta in continuare alaturi de cei vii si pe site-urile de dating si pe retele sociale.

No comments:

Post a Comment