Sunday, May 27, 2012

Descoperire istorica la Ierusalim. Prima dovada care atesta existenta orasului unde s-a nascut Iisus


Descoperire istorica la Ierusalim. Prima dovada care atesta existenta orasului unde s-a nascut Iisus

O pietricica de dimensiunea unei monede este una din cele mai importante descoperiri arheologice din Israel. Ea atesta existenta orasului Betleem, asa cum a fost el descris in Biblie.
Este vorba de un sigilul cu inscriptia orasului Betleem, cea mai veche dovada arheologica care demonstreaza existanta localitatii unde, potrivit Bibliei, s-a nascut Iisus Hristos.
Sigiliul arata ca orasul Betleem nu a fost dintotdeauna plin de viata, iar comertul era infloritor.
Potrivit lui Eli Shukron, seful echipei de arheologi, sigilul are 1,5 cm in diametru si dateaza din secolul al VIII-lea i.Hr., din perioada existentei primului Templu iudaic, cu aproximativ 700 de ani inainte de nasterea lui Iisus
“Este cea ai veche referire la orasul Betleem, in afara de Biblie”, declara la randul sau istoricul Shmuel Achituv, de la Universitatea Ben Gurion.

Sigiliul a fost folosit probabil la stampilarea unui document administrativ, trimis de la Betleem la Ierusalim.
Obiectul a fost gasit in afara zidurilor vechi ale Ierusalimului, intr-o zona numita de istorici "Orasul lui David", unde se fac multe sapaturi arheologice.
Inscriptia este in limba ebraica si contine numele Betleem, alaturi de pecizarea partiala a datei: "anul al saptelea al domniei…”, insa numele regelui nu s-a mai pastrat.
In Israel au mai fost gasite 40 de sigilii din aceasta perioada, insa acesta este primul care face referire la orasul nasterii lui Iisus.

No comments:

Post a Comment