Tuesday, December 10, 2013

Cum ne afecteaza telefonul mobil nivelul fericirii?

Daca folosesti in mod constant telefonul mobil, majoritatea oamenilor din jurul tau vor crede ca ai o multime de prieteni si o viata sociala foarte activa. Cu toate acestea, un nou studiu sugereaza ca cei care sunt foarte atrasi de telefon au mai putine sanse a de a fi fericiti, comparativ cu cei care pot ignora cu usurinta un apel sau un mesaj.


Cei care folosesc telefonul foarte des sufera de un nivel mai mare de anxietate si obtin rezultate mai slabe la ceea ce fac, comparativ cu cei care pot rezista impotriva tentatiei de a-si verifica in mod constant mesageria.
La studiu au luat parte mai bine de 500 de studenti pe care oamenii de stiinta i-au monitorizat pentru a vedea cat de mult folosesc telefonul si modul in care acest obicei le afecteaza vietile.
Astfel, specialistii au descoperit ca in loc ca telefonul sa ii faca pe oameni sa sesimta mai aproape de prieteni, dispozitivul ii determina pe acestia sa devina mai anxiosi deoarece multi indivizi se simt obligati sa mentina o legatura constanta cu cei de la „capatul celalalt al firului”.
Pe de alta parte, alti participanti la studiu nu reuseau sa se deconecteze de la site-urile de socializare precum Facebook.
Studiul, realizat de Jacob Barkley, Aryn Karpinski si Andrew Lepp contrazice cercetarile anterioare care au indicat ca telefoanele mobile imbunatatesc interactiunile speciale si ajuta la reducerea sentimentului de izolare. In schimb, studiul celor de la Universitatea Kent a scos la iveala faptul ca utilizarea constanta a telefonului este asociata cu un nivel mai mare de stres.
Unul dintre studentii care au luat parte la studiu a declarat: „Uneori, retelele sociale ma fac sa ma simt legat de telefon. Ma fac sa ma simt ca am o obligatie in plus”.
In studiu, oamenii de stiinta au masurat anxietatea si nivelul de satisfactie al fiecarui subiect cu ajutorul unei metode clinice.
„Cativa dintre studentii intervievati au declarat ca trimit mesaje constant in timpul zilei, de dimineata pana seara. Unii dintre acestia nu au timp doar pentru ei si cred ca pentru o buna sanatate mintala avem nevoie de un pic de timp doar pentru noi in care sa reflectam, sa procesam evenimentele vietii si sa ne eliberam de factorii zilnic de stres”, a explicat unul dintre autorii studiului, Andrew Lepp.
De asemenea, in timpul studiului, cercetatorii au avut acces la rezultatele de la examenele subiectilor, cu varste cuprinse intre 18 si 22 de ani si au descoprit ca exista o asociere negativa intre performantele universitare si utilizarea frecventa a telefonului. De asemenea, negativa a fost si legatura intre nivelul de fericire si utilizarea constanta a telefonului.

No comments:

Post a Comment