Detectivii care folosesc amprentele pentru a lua urma infractorilor ar trebui să fie recunoscători pentru faptul că oamenii se trag din strămoşi care trăiau în copaci.
Dermatoglifele care marchează pielea de pe mâinile şi picioarele primatelor au evoluat deoarece ajută aceste animale să aibă mai mult control atunci când se agaţă de crengile copacilor, afirmă antropologul Nate Dominy de la Dartmouth College.
Doar animalele din ordinul nostru, cu câteva excepţii, prezintă aceste dermatoglife la capetele degetelor. Cercetarea sugerează că amprentele au oferit strămoşilor noştri un avantaj unic pe măsură ce aceştia se deplasau prin păduri/
Dominy şi colegii săi au testat această ipoteză folosind un deget artificial pe care au amplasat câteva dermatoglife. Testând degetul pe mai multe materiale, cercetătorii au descoperit că amprentele oferă un mare avantaj mai ales în cazul materialelor naturale – cum ar fi coaja de copac.
„Atunci când am folosit materiale biologice, cum ar fi coaja de copac – pe care primatele le agaţă adesea cu mâinile lor, am descoperit o diferenţă foarte mare. Coeficientul de frecare creşte cu aproximativ 50%”, explică Dominy.
Cercetătorul afirmă că această frecare suplimentară a permis primatelor timpurii să se urce mult mai uşor în copaci, astfel că amprentele au oferit un important avantaj evoluţionar.
Rezultatele studiului au fost prezentate în cadrul întrunirii anuale a American Association for the Advancement of Science (AAAS), ce are loc în cursul acestei săptămâni la Boston.
No comments:
Post a Comment