Locuitorii din Jamestown, prima colonie engleză înfiinţată în America, în statul Virginia, au recurs la canibalism pentru a supravieţui foametei din 1610, afirmă autorii unui studiu realizat pe osemintele unei fete în vârstă de 14 ani, ale cărui rezultate au fost publicate miercuri.
Suferind din cauza foametei în iarna din 1609-1610, când 80% dintre colonişti au murit, unii dintre ei au încercat şi au reuşit să extragă materie cervicală, dar şi ţesuturi din zona feţei şi a gâtului din trupul unei adolescente în vârstă de 14 ani, pentru a le mânca, au anunţat antropologii de la Muzeul Naţional de Istorie Naturală din Washington.
Craniul tinerei fete prezintă urmele lăsate de mai multe lovituri date pentru a-l sparge, ca şi urmele unor tăieturi profunde la nivelul feţei şi al gâtului, a precizat într-un comunicat Douglas Owsley, un antropolog de la muzeul citat, care a analizat acele oseminte.
"Disperarea şi circumstanţele excepţional de dificile cărora au fost nevoiţi să le facă faţă coloniştii din fortul Jamestown în iarna dintre anii 1609 şi 1610 s-au relevat în tratamentul postmortem aplicat trupului acestei fete tinere", a subliniat acelaşi cercetător.
"Intenţia lor, foarte clară, a fost de a dezmembra trupul, de a extrage creierul şi ţesuturile din zona feţei pentru a le mânca", afirmă Douglas Owsley, potrivit căruia coloniştii care au făcut acele lucruri nu ştiau prea bine cum trebuie să procedeze.
Ei au încercat mai întâi să deschidă craniul prin zona frunţii, dar n-au avut succes. Apoi, au aplicat o serie de lovituri în partea din spate a capului, cu ajutorul unui topor de mici dimensiuni pentru a putea să deschidă craniul.
Oamenii de ştiinţă au putut astfel să reconstituie detaliile din viaţa acestei adolescente, venită din Anglia, analizând dezvoltarea unui molar şi stadiul de creştere al osului bărbiei. Doar 10% din scheletul tinerei a supravieţuit până în zilele noastre.
Cercetătorii au estimat că tânăra avea aproximativ 14 ani atunci când a murit, însă ei nu au putut să determine cauza decesului.
Folosindu-se de o serie de tehnici digitale şi medicale, cercetătorii au putut să alcătuiască un portret probabil al chipului adolescentei.
Ei au scanat mai întâi resturile incomplete ale craniului fragmentat şi au realizat un model virtual al cutiei craniene, asamblând, pe cale digitală, toate bucăţile de craniu, ca pe un puzzle.
Acest model a fost apoi imprimat în trei dimensiuni, pentru a reconstitui chipul fetei. Acesta va fi expus la Muzeul Naţional de Istorie Naturală din Washington începând din 3 mai, în cadrul unei expoziţii de dosare de medicină legală din Chesapeake din secolul al XVII-lea.
Rămăşiţele pământeşti ale tinerei de 14 ani vor fi expuse la Jamestown în apropiere de locul în care au fost descoperite.
No comments:
Post a Comment