La scurt timp după descoperirea neutronului în 1932, unii oameni de ştiinţă au recunoscut potenţialul pe care îl avea terapia cu captură de neutroni de bor (BNCT) ca tratament împotriva cancerului. Dar în ciuda zecilor de ani de cercetare, specialiştii nu au reuşit să găsească un agent care să ţintească mai eficient tumoarea fără a avaria ţesutul sănătos din apropiere. Abia acum, oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Missouri s-ar putea să fi găsit o soluţie la această problemă.
În mod tradiţional BNCT implică injectarea tumorilor agentul de captură, izotopul bor-10, care este non-reactiv. Apoi, tumorile sunt radiate cu un fascicul de neutroni epitermali care interacţionează cu agentul de captură pentru a produce o reacţie biologică distructivă.În acest fel rezultă formarea lui bor 11 şi eliberarea radiaţiei letale sub forma particulelor alfa (heliu-4) şi ioni de litiu care distrug tumoarea. Deşi numeroase studii clinice au demonstrat siguranţa procedurii BNCT, adevărata provocare a fost găsirea unui agent care să livreze exclusiv în tumoare şi nu ţi în altă parte.
Profitând de faptul că celulele canceroase absorb mai multe materiale decât cele normale, specialiştii de la Universitatea din Missouri au determinat o serie de astfel de celule să absoarbă şi să stocheze o chimicală creată de profesorul M. Frederick Hawthorne.
Astfel, atunci când capturează un neutron, chimicalele de bor elimină atomi de litiu şi heliu care penetrează şi distruge celulele canceroase din interior fără a afecta şi ţesuturile sănătoase.
Hawthorne şi echipa sa de cercetători au testat acest tip nou de terapie pe şoareci iar rezultatele au indicat că aceştia intraseră în remisie.
„O varietate mare de cancere pot fi atacate prin tehnica BNCT. Procedura a funcţionat excelent pe şoareci. Suntem pregătiţi să facem teste pe animale mai mari şi apoi pe oameni. Totuşi, înainte să putem trata oameni va trebui să construim echipamente potrivite”, a declarat Hawthorne .
No comments:
Post a Comment