Friday, March 29, 2013

O porţiune uriaşă din pădurea amazoniană va fi vândută către companiile petroliere din China


Ecuador plănuieşte să scoată la licitaţie peste 3 milioane de hectare de pădură amazoniană virgină către companii chineze din domeniul petrolier, înfuriind populaţiile indigene şi subliniind efectele pe care pofta insaţiabilă de resurse a Chinei le produce asupra mediului înconjurător global.

În cursul acestei săptămâni, mai mulţi politicieni ecuadorieni s-au întâlnit într-un hotel din Beijing cu reprezentanţii companiilor petroliere chineze în cadrul unui efort de a face publicitate licitaţiei. Precedentele întâlniri, ce au avut loc la Quito, Houston şi Paris, au fost deranjate de protestele grupurilor indigene.



Printre reprezentanţii ce au luat parte la întâlnirea din Beijing se numără companii precum China Petrochemical şi China National Offshore Oil. Ambasadorul Ecuadorului în China a declarat la începutul întâlnirii că ţara sa „doreşte să pună bazele unei relaţii în care ambele părţi să beneficieze”.
Conform organizaţiei non-guvernamentale Amazon Watch, şapte grupuri indigene ce trăiesc pe teritoriul amazonian anunţă că nu şi-au dat consimţământul pentru aceste proiecte de exploatare, ce ar devasta mediul şi care ar ameninţa modul lor tradiţional de viaţă.
„Solicităm companiilor private şi publice de pe întreaga planetă să nu participe la acest proces de licitaţie ce violează în mod sistematic drepturile celor şapte naţionalităţi indigene prin impunerea unor proiecte petroliere în teritoriile lor ancestrale”, au scris într-o scrisoare deschisă mai multe asociaţii ale populaţiilor indigene.
Andrés Donoso Fabara, un reprezentant al guvernului ecuadorian, susţine că liderii grupărilor indigene „au o agendă politică şi nu se gândesc la dezvoltare sau la lupta împotriva sărăciei”.
Criticii susţin că datoria naţională a ţării ar putea juca un rol important în calculele guvernului ecuadorian. Ecuadorul datorează Chinei peste 7 miliarde de dolari, o sumă ce reprezintă mai bine de 10% din PIB-ul ţării. China a început să împrumute Ecuadorului miliarde de dolari în 2009 în schimbul livrărilor de petrol. Recent, China a ajutat la finanţarea a două dintre cele mai importante proiecte hidroelectrice din ţară. De asemenea, în scurt timp Ecuadorul ar putea construi o rafinărie în valoare de 12,5 miliarde de dolari cu finanţare chineză.
„Din ce înţeleg, este mai mult decât o datorie. Ecuadorienii sunt atât de dependenţi de chinezi pentru a-şi finanţa dezvoltarea încât sunt dispuşi să recurgă la compromisuri în alte zone, cum ar fi reglementările de mediu şi sociale”, a explicat Adam Zuckerman, membru al organizaţiei Amazon Watch.
În luna iulie a anului trecut, Curtea inter-americană a Drepturilor Omului a hotărât interzicerea exploatării petroliere în zona Sarayaku, o regiune de pădure tropicală aflată în sudul Ecuadorului, accesibilă doar cu avionul şi cu barca, pentru a proteja moştenirea culturală şi biodiversitate. De asemenea, curtea a mandatat guvernele din zonă să obţină „acordul liber şi informat” al grupurilor indigene înainte să aprobe activitatea petrolieră pe teritoriul lor.

No comments:

Post a Comment