Un ficat uman donat pentru transplant a fost menţinut în viaţă, cald şi funcţional în afara corpului uman. Premiera medicală a fost realizată cu ajutorul unui dispozitiv nou, iar apoi ficatul a fost transplant cu succes.
Echipa de cercetători, ingineri şi chirurgi din Marea Britanie care au anunţat reuşita fără precedent afirmă că în doar câţiva ani, aceasta ar putea fi realizată în majoritatea spitalelor din ţările dezvoltate, dublând astfel numărul de ficaţi disponibili pentru transplant.
Până acum, operaţia a fost efectuată pe doi pacienţi din Marea Britanie ce se găseau pe lista de aşteptare pentru un ficat. În cazul ambilor pacienţi recuperarea decurge excelent, a anunţat echipa medicală.
„A fost uluitor să vedem cum un ficat rece şi gri s-a colorat după ce l-am conectat la aparat, funcţionând aşa cum ar funcţiona în interiorul corpului”, a comentat Constantin Coussios, profesor de inginerie biomedicală la Universitatea Oxford şi unul dintre co-inventatorii aparatului.
„Ce a fost şi mai uluitor a fost să vedem cum acelaşi ficat este transplantat într-un pacient care acum poate merge nestingherit”, a mai declarat profesorul.
În mod normal, ficaţii destinaţi transplantului sunt păstraţi „la gheaţă”, într-un proces ce răceşte organul pentru a-i încetini metabolismul, astfel că nu funcţionează la fel cum ar funcţiona în interiorul corpului.
Acest sistem funcţionează de câteva decenii, însă poate provoca vătămări organelor, care devin astfel inutilizabile pentru pacienţii care au nevoie de ele.
Chirurgii afirmă că menţinerea ficaţilor „la gheaţă” mai mult de 14 ore devine riscant, însă organele pot rezista până la 20 de ore.
O serie de afecţiuni, printre care abuzul de alcool, infecţia cu hepatită şi colestaza provocată de medicamente, pot duce la insuficienţă hepatică. De asemenea, şi unii pacienţi ce suferă de cancer de ficat pot beneficia de pe urma unui transplant.
Aproximativ 13.000 de transplanturi de ficat sunt efectuat anual în Europa şi în SUA, însă lista de aşteptare cuprinde 30.000 de pacienţi.
Experţii afirmă că până la un sfert din aceşti pacienţi mor aşteptând un transplant. În acelaşi timp, peste 2.000 de ficaţi sunt aruncaţi în fiecare an deoarece sunt vătămaţi în urma privării de oxigen sau pentru că nu rezistă procesului de conservare la rece.
Noua tehnologie, concepută de Coussios alături de Peter Friend, directorul Centrului de Transplant Oxford, menţine ficatul la temperatura corpului şi îl alimentează cu eritrocite bogate în oxigen pentru a-l menţine în viaţă.
„Acest dispozitiv este primul aparat de acest tip, complet automat, ce menţine ficatul alimentat cu eritrocite”, a explicat Coussios. „Aceste cazuri confirmă că putem menţine ficaţii umani în afara corpului, păstrându-i în viaţa şi funcţionând, ca apoi să-i transplantăm cu succes la pacienţi”, a mai spus specialistul.
Aparatul poate menţine un ficat funcţionând normal pentru mai bine de 24 de ore.
Rezultatele obţinute în urma celor două transplanturi sugerează că dispozitivul ar putea fi util tuturor pacienţilor ce necesită un transplant de ficat.
Noul dispozitiv ar putea permite totodată salvarea ficaţilor care ar fi fost aruncaţi pentru că ar fi fost consideraţi greu de transportat, dublând astfel numărul de organe disponibile pentru transplant.
„Dacă putem introduce această tehnologie peste tot ar reprezenta o schimbare uriaşă pentru domeniul transplantării”, a comentat Nigel Heaton, directorul secţie de transplanturi din cadrul King's College Hospital şi totodată membru al echipei de chirurgi care a efectuat cele două transplanturi.
Coussios şi Friend studiază această tehnologie din 1994, producând acest dispozitiv printr-o nouă companie intitulată OrganOx. Cercetătorii intenţionează să efectueze un test pilot cu alţi 20 de pacienţi. Dacă vor obţine rezultate pozitive, oamenii de ştiinţă vor putea să solicite aprobarea autorităţilor, urmând să lanseze pe piaţă dispozitivul începând cu anul 2014.
Ian Christie, un britanic în vârstă de 62 de ani, a fost primul om care beneficiat de serviciile acestui dispozitiv inovator. Anul trecut, doctorii i-au spus lui Christie că are ciroză şi că va mai trăi cel mult 12-18 luni dacă nu beneficiază de un transplant. În urma operaţiei, Christie a declarat că „mă simt mai bine decât m-am simţit în ultimii 10-15 ani, chiar dacă iau în calcul durerea şi rana care trebuie să se vindece”. „Mă simt pur şi simplu viu”, a mai spus Christie.
No comments:
Post a Comment