Sunday, March 31, 2013

Ca într-un film SF: plastilina magnetică înghite un cub de metal!


Pare un efect special realizat cu mijloace costisitoare pentru un film science fiction (sau horror?), dar este o filmare time-lapse care înfăţişează un fenomen real: o bucată de plastilină specială înglobează un cub de material puternic magnetic.


Ciudata scenă a plastilinei care “devorează” un magnet a fost surprinsă pe peliculă de Scott Lawson.
Filmarea a durat o oră şi jumătate, dar redarea, la viteză mare, durează mai puţin de un minut.
Oricât de bizar ar părea acest fenomen, el este totuşi real şi poate fi explicat prin legile fizicii şi prin proprietăţile speciale ale materialelor folosite.
Plastilina cnţine o concentraţie mare de particule feromagnetice, de dimensiuni micrometrice, iar cubul este un magnet foarte puternic, fabricat din neodim, bor şi fier.
Intre particulele feromagnetice din plastilină şi magnetul de neodim există o puternică forţă de atracţie, care face ca plastilina să înglobeze treptat magnetul. Deoarece există o tendinţă naturală spre echilibru, în cele din urmă plastilina se distribuie uniform în jurul cubului.  Acesta va ajunge să fie acoperit pe toate laturile cu un strat de grosime egală din plastilina feromagnetică, forţele de atracţie implicate ajungând astfel în echilibru.

No comments:

Post a Comment