Friday, February 22, 2013

O filmare unică arată „ploaia de foc de pe Soare”


Din cauză că nu ne putem uita direct la el, pierdem mare parte din spectacolul oferit de Soare. Din fericire, specialiştii NASA studiază Soarele pentru noi, iar acum au făcut public un video care prezintă erupţia splendidă de vara trecută.


 În ziua de 19 iulie 2012, pe Soare a avut loc o erupţie ce a provocat o ejecţie puternică de particule încărcate electric producând un fenomen cunoscut sub numele de ploaie coronală. 
Plasma fierbinte din coroana solară s-a răcit şi s-a condensat de-a lungul câmpurilor magnetice din regiune. Câmpurile magnetice sunt invizibile dar plasma încărcată electric este forţată să se deplaseze de-a lungul liniilor. 
Erupţiile solare pot fi foarte diferite. Unele vin doar cu un flux de particule încărcate electric, altele cu ejecţii majore de materiale solare iar altele cu structuri mobile complexe asociate cu schimbări ale liniilor câmpului magnetic la nivelul coroanei solare. 
  În timpul erupţiei din vara anului trecut, au avut loc toate cele trei tipuri de explozii. Pe parcursul zilei de 20 iulie 2012, plasma din coroană s-a răcit şi s-a condensat în jurul câmpurilor magnetice puternice. 
Imaginile de mai jos au fost surprinse la fiecare 12 secunde cu ajutorul instrumentului NASA, Solar Dynamics Observatory's Atmospheric Imaging Assembly (AIA), fiecărei secunde din acest video corespunzându-i 6 minute în timp real. 

No comments:

Post a Comment