Un procedeu revoluţionar de fabricare a bateriilor a fost inventat de un grup de ingineri de la Universitatea Rice, SUA: diferitele materiale din care este alcătuită o baterie sunt dispuse sub formă de straturi „zugrăvite” cu ajutorul unui pistol de vopsit, pe o suprafaţă solidă.
Dispozitive electronice mai subţiri şi aparate electrocasnice cu surse de curent incorporate sunt utilizări pe care inventatorii le întrevăd pentru creaţia lor, pe care o consideră capabilă să revoluţioneze tehnologia.
Bateria litiu-ion astfel realizată ar putea înlocui bateriile obişnuite, reducând astfel volumul şi costurile de depozitare şi transport ale dispozitivelor alimentate cu baterii.
Inventatorii au reuşit să realizeze compoziţii specifice pentru cele cinci straturi din care este compusă bateria: două aşa-numite colectoare de curent, un catod, un anod şi un strat de mijloc, numit separator.
Tehnologia a fost testată acoperind câteva plăci de faianţă cu cele cinci straturi de substanţe; straturile au fost îmbibate cu soluţie de electrolit şi fiecare placă a fost apoi sigilată într-un înveliş etanş. 9 astfel de plăci au fost legate în serie, formând un circuit care avea ataşată o celulă solară, cu rolul de a reîncărca bateriile.
Bateriile astfel obţinute au fost capabile să furnizeze un curent elecric constant de 2,4 volţi.
No comments:
Post a Comment