Friday, September 21, 2012

Au fost decernate cele mai inedite trofee ale ştiinţei – Premiile Ig Nobel, ediţia 2012


V-aţi întrebat vreodată de ce vărsaţi mereu cafeaua atunci când mergeţi cu o ceaşcă în mână? Sau dacă există o tehnologie care să-i facă pe vorbăreţi să tacă?


Poate că acestea nu sunt cele mai importante întrebări ştiinţifice cu care se confruntă omenirea, dar cercetătorii care au reuşit să obţină un răspuns au fost recompensaţi pentru acest lucru cu un premiu Ig Nobel, în cadrul unei ceremonii inedite ce a avut loc la Universitatea Harvard din SUA.
Premiile Ig Nobel recompensează cele mai ciudate şi mai trăznite descoperiri ale oamenilor de ştiinţă. „Dorim să onorăm descoperirile ştiinţifice care fac oamenii să râdă şi care apoi îi fac să gândească”, a explicat Marc Abrahams, fondatorul acestui inedit premiu. Cele 10 premii decernate cu ocazia ediţiei din acest an a premiilor Ig Nobel au fost acordate de laureaţi ai mult mai prestigiosului premiu Nobel.
Printre câştigători se numără o echipă de cercetători britanici şi americani care au conceput o ecuaţie ce prezice forma pe care o va lua părul prins în formă de „coadă de cal”. Formula matematică ia în calcul duritatea firelor de păr, efectele gravitaţiei şi prezenţa firelor creţe, printre altele.
„Sunt surprins de câtă atenţie a fost acordată acestei lucrări. Domeniul meu, fizica statistică, nu este cunoscut decât unui număr restrâns de persoane, astfel că mă bucur că am făcut ceva ce a atras atenţia oamenilor”, explică Patrick Warren, unul dintre cercetătorii care au elaborat formula. Warren, un angajat al companiei Unilever, afirmă că elaborarea acestei formule a necesitat un efort semnificativ. „Lucrez la ea de ceva timp. După cum vă puteţi da seama, este vorba de ceva interesant pentru Unilever, pentru că vindem numeroase produse destinate îngrijirii părului. Dar această descoperire poate fi importantă şi în alte domenii, fiind aplicabilă oriunde există multe fibre la un loc, de exemplu în domeniul ţesăturilor. De asemenea, descoperirea ar putea fi folosită în domeniul animaţiilor computerizate, pentru a face părul simulat pe computer să pară mult mai real”, a explicat Warren.
Iată lista cu toţi laureaţii premiilor Ig Nobel 2012:
Premiul pentru psihologie: Anita Eerland, Rolf Zwaan (Olanda) şi Tulio Guadalupe (Peru/Rusia/Olanda) pentru cercetarea care arată că persoanele care se înclină spre stânga au impresia că Turnul Eiffel este mai scurt în comparaţie cu persoanele care stau drepte sau se înclină spre dreapta.
Premiul pentru pace: Compania rusească SKN, pentru transformarea vechilor muniţii ruseşti în noi diamante.
Igor Petrov afirmă că a lucrat 20 de ani la acest proiect şi că nu se aştepta să fie un succes atât de mare. „Mereu am fost atras să fac lucruri creative”, a declarat cercetătorul rus.
Premiul pentru acustică: Kazutaka Kurihara şi Koji Tsukada (Japonia), pentru crearea aparatului SpeechJammer, care îi face pe oameni să tacă prin repetarea propriilor vorbe cu o foarte mică întârziere
Premiul pentru neuroştiinţe: Craig Bennett, Abigail Baird, Michael Miller şi George Wolford (SUA), pentru demonstrarea faptului că cercetătorii care folosesc aparate fMRI pot detecta activitate cerebrală chiar şi la somonii morţi.
Premiul pentru chimie: Johan Pettersson (Suedia/Rwanda) pentru aflarea motivului misterios pentru care unele persoane din oraşul Anderslöv, Suedia, ajungeau să aibă părul verde.
Premiul pentru chimie: organizaţiei General Accountability Office din cadrul guvernului SUA, pentru elaborarea unui raport despre rapoarte despre rapoarte care recomandă elaborarea unui raport despre rapoarte despre rapoarte.
Premiul pentru fizică: Joseph Keller (SUA), Raymond Goldstein (SUA/Marea Britanie), Patrick Warren şi Robin Ball (Marea Britanie) pentru elaborarea unei formule ce permite estimarea formei unei coafuri „coadă de cal”. Profesorul Keller a fost recompensat şi pentru un studiu din 1999, ignorat pe nedrept la acea vreme, ce a contribuit la elaborarea ceainicelor din care nu curg picături.
Premiul pentru dinamica fluidelor: Ruslan Krechetnikov (SUA/Rusia/Canada) şi Hans Mayer (SUA) pentru studierea dinamicii lichidelor ce permite înţelegerea fenomenului ce are loc atunci când un om merge ţinând o ceaşcă de cafea în mână
Premiul pentru anatomie: Frans de Waal (Olanda/SUA) şi Jennifer Pokorny (SUA) pentru descoperirea faptului că cimpanzeii pot identifica alţi cimpanzei, în mod individual, doar privind o fotografie în care este surprins fundul acestora.
Premiul pentru medicină: Emmanuel Ben-Soussan şi Michel Antonietti (Franţa) pentru conceperea unor sfaturi pentru medicii care efectuează colonoscopii pentru a reduce riscul ca pacienţii să explodeze.
Ceremonia de decernare a premiilor Ig Nobel poate fi urmărită integral în clipul video de mai jos:

No comments:

Post a Comment