Saturday, August 11, 2012

Legături nebănuite: „războiul sexelor” între arbori face victime în rândul oamenilor


În oraşele canadiene, alegerea copacilor ce vor constitui decorul urban are implicaţii neaşteptate şi severe asupra sănătăţii persoanelor alergice.


Un nou studiu relevă faptul că dominaţia copacilor de sex masculin în oraşe îi afectează pe indivizii alergici, din cauza cantităţii mari de polen produse.
Unele specii de plante (inclusiv arbori) sunt dioice, adică există, în cadrul aceleiaşi specii, indivizi de sexe diferite: unele plante din specia respectivă sunt de sex feminin, altele - de sex masculin. Plantele de sex masculin produc polen, în vreme ce plantele de sex feminin produc ovule din care (odată fecundate) se vor forma seminţe. Evident, tot pe plantele femele se formează şi fructele.
Autorii studiului afirmă că, din cauza faptului că arborii de sex feminin produc mai multe fructe şi flori care cad şi murdăresc oraşul, edilii preferă să recurgă la plantarea copacilor de sex masculin. Acest fenomen implică o cantitate mai mare de polen, eliberat de plante masculine. Or, acest polen produs în mari cantităţi are consecinţe serioase asupra stării persoanelor alergice la polen.
Conform studiului, între 74 şi 98 la sută dintre copacii din pâlcurile de arbori urbane aflate pe teritoriul Canadei sunt de sex masculin. "Din arborii de sex feminin cad seminţe şi fructe, motiv pentru care, în zonele urbane, se preferă plantarea celor de sex masculin care nu murdăresc atât de mult", a explicat horticultorul Thomas Leo Ogren.
Oamenii de ştiinţă spun că, de fapt, este de preferat plantarea arborilor monoici (care au flori de sexe separate pe acelaşi individ), care produc o cantitate egală de polen şi feminine. Astfel de arbori sunt stejarii şi unele specii de arţari. Oraşele canadiene aveau în trecut numeroşi frasini de sex masculin. Acum însă, numărul lor s-a redus drastic după ce au fost distruşi de o insectă dăunătoare (Agrilus planipennis).
În orice caz, specialiştii susţin că edilii ar trebui să ia în considerare şi aceste criteriu - potenţialul de a înrăutăţi starea alergicilor - atunci când aleg arbori pentru plantare.

No comments:

Post a Comment