O singură pastilă ar putea fi utilă în tratamentul mai multor boli, printre care Alzheimer-ul, scleroza multiplă şi atacurile de cerebrale vasculare, anunţă oamenii de ştiinţă.
Mai mult, specialiştii consideră că, dacă va fi administrat din timp, medicamentul va ajuta la prevenirea instalării bolii Alzheimer. Pastila acţionează prin reducerea inflamaţiei, considerată responsabilă pentru dezvoltarea multor afecţiuni cerebrale degenerative, precum şi pentru apariţia vătămărilor produse de leziuni la cap şi atacuri vasculare cerebrale.
În urma testelor efectuate pe animale, pastila a dat rezultate promiţătoare, aşa că acum ea este testată pe oameni, rezultatele urmând a fi publicate. Testele pe animale au arătat că pastila ar putea fi administrată pentru tratarea unei serii de afecţiuni cerebrale printre care maladiile Alzheimer şi Parkinson, scleroza multiplă, boli degenerative ale motoneuronilor (care produc paralizii progresive), demenţă fronto-parietală şi complicaţii apărute în urma traumatismelor cerebrale.
Două dintre medicamente, cunoscute sub numele de MW151 şi MW189, au fost brevetate de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Northwestern din Chicago. Ele funcţionează prin blocarea moleculelor semnalizatoare numite citokine pro-inflamatorii şi care au capacitatea de a deteriora sistemul imunitar.
Oamenii de ştiinţă susţin că modul în care acţionează medicamentul oferă o nouă abordare pentru tratrea bolilor. Medicamentele clasice ţintesc acumularea de proteină beta-amiloidă din creier, care joacă un rol cheie în apariţia bolii Alzheimer. În contrast, noile medicamente sunt create astfel încât să stopeze inflamaţia care omoară neuronii. Citokinele afectează funcţionarea sinapselor, conexiunile dintre celulele cerebrale, şi astfel întreaga organizare a creierului este avariată, ducând la distrugerea neuronilor.
Şoarecii modificaţi genetic pentru a dezvolta Alzheimer au primit MW151 de trei ori pe săptămână, începând de la vârsta de 6 luni, ceea ce la oameni ar fi echivalent cu perioada în care aceştia ar începe să sufere un declin uşor al capacităţilor mentale. La 11 luni, vârstă la care şoarecii ar fi trebuit să fi atins punctul maxim de dezvoltare a bolii, specialiştii au ajuns la concluzia că nivelurile citokinelor din creierele şoarecilor reveniseră la normal, iar sinapsele funcţionau de asemenea normal.
"Medicamentul a oferit protecţie împotriva deteriorării capacităţilor de învăţare şi memorare. Recomandarea acestui tratament înainte ca Alzheimer-ul să afecteze memoria va putea ajuta la crearea unei terapii promiţătoare", a declarat coautorul studiului Linda Van Eldik.
Inflamaţiile de acest tip pot juca un rol şi într-o gamă largă de alte boli neurodegenerative, motiv pentru care specialiştii speră ca medicamentul să dea rezultate pozitive în tratarea cât mai multor afecţiuni de acest fel. Testele pe şoareci au mai demonstrat că MW151 reduce severitatea unor boli similare cu scleroza multiplă. Alte teste oferă rezultate promiţătoare în ceea ce priveşte prevenirea invaziei de citokine ca urmare a leziunilor craniene. Pe lista potenţialelor boli care ar putea fi tratate cu acest medicament se numără şi maladia Parkinson, demenţele şi bolile degenerative ale motoneuronilor.
No comments:
Post a Comment