De mult timp, oamenii de ştiinţă se întreabă dacă asteroizii sau cometele au adus apa pe Terra. Acum, o analiză a compoziţiei meteoriţilor sugerează că apa nu e originară din exteriorul sistemului solar, o constatare care vine să susţină că asteroizii au asigurat transportarea apei pe Pământ.
Atât ateroizii cât şi cometele se găsesc într-o regiune a sistemului nostru solar cunoscută sub numele de centura de asteroizi, localizată între Marte şi Jupiter. Cu toate acestea, cometele, care au cozile îngheţate, iau naştere în regiunile mai reci dintre Saturn şi Jupiter, migrând, ulterior, spre centura de asterozi.
Pentru a afla dacă cometele sau asteroizii au fost părinţii chondritelor carbonice (meteoriţi rari care livrează apa şi elemente volatile, precum azotul, carbonul şi hidrogenul, pe Pământ) o echipă de specialişlti, condusă de cercetătorul Conel Alexander, a măsurat cantitatea de deuteriu (un izotop de hidrigen) din 86 de chondrite găsite pe Pământ.
Cu cât un obiect a fost format mai departe de Pământ, cu atât el tinde să fie mai bogat în deuteriu. Chondritele analizate de specialişti aveau mult mai puţin deuteriu decât au în general cometele, ceea ce înseamnă că, cel mai probabil, chondritele s-au format într-un alt loc, mai aproape de Soare, posibil în centura de asteroizi.
În ciuda descoperirilor, nu se poate supune cu exactitate unde s-au format aceste chondrite, iar aflarea originilor este destul de dificilă, având în vedere că astfel de corpuri cereşti sunt mobile.
No comments:
Post a Comment