Pentru a-şi dezorienta rivalii, masculii de sepie pot etala pe o parte a corpului modelul masculin caracteristic ritualului de curtare şi pe cealaltă parte un model specific femelelor.
"Arătându-şi adevăratul colorit de mascul pe partea unde se află femela, animalul încearcă să o curteze. În acelaşi timp, pe partea cealaltă a corpului, el va etala un colorit de femelă, pentru a ascunde ceea ce se întâmplă", a explicat cercetătorul Martin Garwood.
Comportamentul a fost observat în grupurile alcătuite din 2 masculi şi o singură femelă. În acest caz, există o presiune mult mai mare, iar animalele sunt nevoite să recurgă la tertipuri ingenioase, încercând să mascheze femela. În acest context, fenomenul se întâlneşte cam în 39% dintre cazuri.
În mod normal, corpul masculului (în dreapta în fotografie) este decorat cu dungi, spre deosebire de cel al femelei, care prezintă pete de culoare galbenă, albă, neagră şi verde.
Specialiştii spun că procesul de seducţie nu poate fi unul grăbit, în cazul sepiilor. "Poate dura destul de mult până ce masculul face cucerirea. Prin înşelarea rivalului, are toate şansele să atingă obiectivul fără a fi întrerupt. Până acum, această caracteristică de inducere în eroare a concurenţilor nu a mai fost întâlnită", a explicat Garwood.
În ciuda diferenţelor evidente, acest comportament ne face să ne gândim la sistemul social complex şi ierarhic după care se ghidează fiinţele umane.
"Experimentarea unui fenomen social atât de complex de către sepiile care se luptă pentru cucerirea femelelor este similar, într-o oarecare măsură, cu sistemul social uman", a încheiat Garwood.
No comments:
Post a Comment