Tuesday, July 24, 2012

Cum ajută acadelele dezvoltarea organelor sintetice?


Imaginaţi-vă cum ar fi dacă toţi oamenii care au nevoie să primescă alte organe nu ar mai fi nevoiţi să aştepte luni de zile pentru transplant, căci doctorii ar putea „creşte” organe din celulele prelevate direct de la pacienţi.



Până acum, acest lucru nu a fost posibil din cauza faptului că producerea reţelelor de vase de sânge, care menţin ţesutul viu, nu s-a putut realiza. Acum, însă, o nouă tehnică bazată pe materiale folosite în industria acadelelor ar putea oferi o soluţie la această problemă din medicină.
Tehnologia cultivării celulelor a avansat în ultimele decenii până la punctul în care pacientul primeşte un transplant de piele cultivată în laborator. De asemenea, oamenii de ştiinţă realizează studii clinice în care testează vezici modificate genetic. Dar pielea şi vezica au membrane foarte subţiri care, atunci când sunt transplantate în corp, pot fi alimentate cu sânge din vasele existente. Creşterea unor organe precum rinichi sau inimă presupune crearea unei reţele de canale conectate la ţesut, care să acţionează ca vase sangvine. Fără ele, celulele din interior ar fi private de oxigen şi nutrienţi, deci ar muri rapid.
Mai multe echipe de cercetători au încercat să rezolve această problemă, iar cea mai recentă soluţie a fost propusă de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Pennsylvania. Soluţia acestora este inedită tocmai datorită faptului că ei au recurs la folosirea unui material utilizat în industria alimentară. Ei au dezvoltat un material special - o "sticlă" din carbohidraţi, solubilă în apă, precum suprafaţa care este folosită cu scop decorativ pe acadele. Materialul poate fi modelat în diverse forme, nu este toxic şi, după ce îşi îndeplineşte funcţiile, se dizolvă singur şi permite sângelui să pătrundă în noul organ.
Pentru a testa calitatea vaselor de sânge produse în acest fel, oamenii de ştiinţă au realizat o bucată de ţesut creat din celule prelevate din ficatul unui şoarece. Celulele din centrul ţesutului au rămas în viaţă şi au funcţionat după ce matricea de carbohidraţi s-a dizolvat, lucru care a demonstrat că vasele au putut realiza transportarea sângelui către ţesut.
Studiul reprezintă "un pas util făcut spre dezvolta ţesut funcţional dotat cu vase de sânge", a declarat Abraham Stroock de la Universitatea Cornell. Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă recunosc că procesul de creştere a organelor funcţionale este încă departe de a fi pus la punct.

No comments:

Post a Comment