Wednesday, July 11, 2012

Cea mai rapidă cameră din lume va detecta cu precizie celulele canceroase


De obicei, cele mai bune imagini filmate în slow motion sunt realizate la o viteză cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de cadre pe secundă. Acum, însă, cercetătorii de la Universitatea din California, Los Angeles (UCLA) au dezvoltat un dispozitiv mult mai rapid, o cameră capabilă să înregistreze 36,7 milioane de cadre pe secundă.



Dispozitivul va fi utilizat în scop medical, pentru a identifica celulele canceroase din probele de sânge. Conform celor de la UCLA, el are capacitatea de a analiza vizual 100.000 de celule pe secundă, adică va funcţiona de 100 de ori mai repede decât alţi analizatori de sânge. Invenţia are o importanţă majoră în contextul în care există celule canceroase care se ascund printre cele sănătoase, trecând neobservate şi având capacitatea de a da naştere metastazelor.
Deşi în prezent laboratoarele utilizează camere digitale pentru a analiza probele de sânge, aceste aparate fie nu sunt destul de rapide, fie nu sunt suficient de sensibile pentru a oferi eficienţa maximă.
Avantajul noului dispozitiv este că el forţează particulele să treacă printr-un canal îngust, unde sunt supuse unui set de impulsuri laser, care sunt reflectate şi înregistrate de un procesor optoelectronic de imagine. Astfel, fluidul care curge prin dispozitiv, cu o viteză de patru metri pe secundă,este analizat în timp real.
Nu numai că aparatul este rapid, dar este şi foarte precis, cu o rată de rezultate fals pozitive de o celulă la un milion. Cercetătorii spun că el ar putea fi utilizat şi pentru alte ştiinţe. De pildă, dispozitivul s-ar putea dovedi util pentru scanarea cantităţilor mari de apă de mare pentru analizarea fitoplantonului.
Totuşi, scopul său principal este de a "reduce erorile şi costurile în diagnosticarea medicală" a semnalat autorul studiului, Keisuke Goda.

No comments:

Post a Comment