Saturday, June 30, 2012

Angajata sa schimbe vietile angajatilor. Povestea romancei care a lucrat pe patru continente si care are "cel mai frumos job din lume"

Cand era mica voia sa se faca profesoara sau doctorita, ca mai toti copiii. I-a placut si baletul, dar mama a adus-o repede cu picioarele pe pamant spunandu-i ca, in acest domeniu, “ori esti cel mai  bun, ori nu faci nimic cu viata ta”. Cand a terminat liceul, a ales Academia de Studii Economice pentru ca nu avea nimic concret conturat in minte despre ce voia sa faca in viata. A lucrat, ulterior, pentru cele mai mari companii de consultanta din lume si a ajuns sa predea cursuri de specializare pentru angajati pe patru continente.



Matilda Crossman este, in prezent, manging director pentru Europa Centrala si de Est al companiei britanice de training The ExP Group si, de mai multi ani, preda cursuri angajatilor multinationalelor din Africa, Asia, Europa sau America.
 
Cariera in domeniul trainingului de personal a dezvoltat-o mai tarziu. Dupa liceu, a urmat ASE-ul pentru ca i se parea ca poate deschide mai multe posibilitati de cariera, in conditiile in care nu avea nimic clar conturat referitor la ceea ce voia sa faca in viitor.
 
“Imi placea foarte mult limba engleza, dar nu atat de mult incat sa aleg filologia, eram mai atrasa de stiintele exacte. Am dat la ASE, dar m-am indreptat spre ceva care sa implice si aceasta limba, prin urmare am facut parte din prima promotie de studii economice in limba engleza de la ASE – SELS”, povesteste Matilda Crossman despre inceputuri.
 
Aceasta a fost prima sansa pe care a avut-o in dezvoltarea profesionala ulterioara, cursurile in limba engleza fiind putine in anii ’90, iar absolventii erau la mare cautare pe piata muncii.
 
Atunci erai deosebit daca studiai in limbi straine si aveai cautare pe piata muncii, chiar din anul II-III de facultate te angaja cineva”, explica Matilda Crossman.
 
"Oportunitatea este undeva acolo, trebuie doar s-o cauti"
 
In anul III de facultate a obtinut o bursa pentru 6 luni in Danemarca, unde a invatat ce inseamna sa interactionezi cu diferite culturi si cum sa intelegi oamenii atat de diferiti de tine.
Mi-am dorit foarte mult sa plec, am cautat mult aceasta bursa. Am trimis sute de cereri si aplicatii pana cand am obtinut-o, dar trebuia sa pornesc de undeva. Sunt de parere ca oportunitatea este undeva acolo, trebuie doar s-o cauti”, spune Matilda Crossman.

In ultimul an de facultate a fost recrutata de cea mai mare companie de consultanta din lume,PricewaterhouseCoopers, care obisnuia sa mearga in facultatile cu profil economic de unde lua studenti in practica, in vederea angajarii.
 
Un alt mare noroc a fost acela ca in acea perioada, la jumatatea anilor ’90, multinationalele abia patrundeau in Romania si recrutau foarte multi tineri pentru a-i angaja in birourile de la noi. Dupa 3 interviuri am fost angajata de PwC in marketing, unde am stat doi ani si jumatate”, povesteste Matilda Crossman.
 
Avantajul lucrului intr-o multinationala de renume la nivel mondial a fost acela ca a intrat in vizorul head-hunterilor, care au recrutat-o pentru o companie la fel de mare, Deloitte. Aici si-a descoperit adevaratul talent in ceea ce priveste cariera.
 
In timpul unui curs de training la care am participat, s-a facut trecerea. Mi-am dat seama cat de apropriat de client este un trainer si cat de mult poate influenta vietile oamenilor. A fost un moment de ‘turn around’, care mi-a influentat intreaga cariera dupa aceea, dar care m-a facut sa inteleg ca asta este ceea ce-mi place sa fac, acesta este jobul perfect pentru mine”, spune femeia de afaceri.
 
In 2002 a fondat in Romania prima divizie de dezvoltare profesionala a BPP Professional Education din afara Marii Britanii, iar de trei ani este managing director pentru Europa Centrala si de Est al companiei britanice de training The ExP Group, singura din aceasta zona acreditata de Chartered Institute of Management Accounting din Marea Britanie pentru programele de pregatire si certificare internationala in planificarea strategica a afacerilor.
 
Africanii sunt foarte deschisi, asiaticii, introvertiti, vest-europenii, foarte constiinciosi. "Romanii sunt o experienta unica pentru mine"

Ca trainer a educat mii de angajati din peste 500 de companii multinationale, atat in Europa, cat si in Africa, Asia si America. Din aceasta pozitie, poate vorbi si despre diferentele dintre angajati, in functie de zona din care provin.
 
In ceea ce-i priveste pe est-europeni, lucruile s-au schimbat radical in ultimii 10 ani. “Ne-am transformat radical, atunci nu erau multe oportunitati, a trebuit sa trecem de la nimic la sistemul vestic si asta ne-a facut sa fim cei mai buni. 10 ani mai tarziu lucrurile s-au mai schimbat, cautam echilibrul dintre munca si viata personala, nu mai exista acelasi drive, aceeasi determinare, iar cei mai buni au plecat din tara de origine, mai spre vest”, spune Matilda Crossman.
 
De cealalta parte, europenii din vestul continetului sunt cei mai motivati atunci cand vine vorba despre evolutia profesionala si despre specializare, vin la toate cursurile, pun intrebari, sunt foarte disciplinati si cauta sa-si faca treaba cat mai bine. Acelasi lucru spune si despre americani, care cauta in permanenta sa se autodepaseasca.
 
Despre africani spune ca sunt foarte deschisi, nerabdatori sa invete lucruri noi, dar ca nu au disciplina educatiei si ca sunt mai atrasi de cum sa se simta bine si sa se distreze. La polul opus sunt asiaticii, care sunt introvertiti, disciplinati, nu foarte determinati, dar care sunt constiinciosi si invata pentru a-si trece examenele.

"In Romania, poti schimba lumea"
 
“Romanii sunt o experienta unica pentru mine. Se intampla ceva cu generatia tanara, care nu concureaza nicidecum cu Vestul. Au asteptari irealiste si nu se gandesc decat la ei atunci cand isi cauta un job. Isi spun: ‘Vreau multi bani’, dar nu se gandesc si cum sa se faca suficient de valorosi pentru a-l determina pe angajator sa-i plateasca cu multi bani. Tinerii din Romania devin mai maturi in gandire abia dupa 27-30 de ani, cand poate fi prea tarziu”, explica Matilda Crossman.

Cu toate acestea, desi s-ar putea muta oricand la Londra, mai ales ca sotul ei este englez si face practic naveta intre capitala britanica si Bucuresti , spune ca nu s-ar stabili definitiv acolo pentru ca “in Romania, poti schimba lumea. Sunt atatea de facut, iar oamenii de business ar putea intra in politica si ar putea schimba lucrurile”.
 
Compania pe care o conduce in Europa Centrala si de Est se adreseaza in special multinationalelor, care vor sa-si specializeze angajatii, in vederea obtinerii unor calificari profesionale recunoscute international.
 
The ExP Group ofera trei categorii de programe: calificari profesionale cu o specializare, cursuri de scurta durata de 2-3 zile (Executive Programs) si cursuri personalizate. Prin aceste programe se acopera zone precum strategie-planificare (CIMA), audit si contabilitate (ACCA), achizitii (CIPS) si marketing (CIM), audit intern (CIA) si Chartered Financial Analyst (CFA).

No comments:

Post a Comment