Friday, May 25, 2012

Marul discordiei la Apple. De ce se plang inginerii celei mai admirate companii din lume


Marul discordiei la Apple. De ce se plang inginerii celei mai admirate companii din lume

Management nou, directii noi. De cand a venit Tim Cook la boardul celei mai valoroase companii din lume, lucrurile s-au schimbat la Apple



Concret, inginerii din cadrul companiei de IT au declarat pentru jurnalistii revistei americaneFortune ca executivii se implica prea mult in sarcinile lor, lucru total eronat, din punctul de vedere al tehnicienilor. Motivele sunt cat se poate de simple: executivii nu inteleg mereu munca inginerilor, iar acest lucru nu se intampla pe vremea regretatului Steve Jobs, co-fondator si fost CEO al Apple, decedat in octombrie anul trecut.

Max Paley, fost vice-presedinte al departamentului de inginerie, a povestit pentru revista Forbes ca lucrurile s-au schimbat din punct de vedere al stilului de lucru. Mai precis, daca inainte Jobs punea foarte mult accent pe inovatie si libertate de miscare, acum noul CEO se comporta mult mai conservator, cerandu-le sefilor sa fie mult mai atenti cu munca tehnicienilor.
Paley a plecat de la Apple dupa 14 ani de lucru in cadrul companiei. El a marturisit ca a decis sa faca acest lucru la finalul lui 2011, tocmai pentru ca noile cerinte nu coincideau cu stilul sau de lucru, cu propriile principii.
Fostul inginer a declarat ca Steve Jobs conducea compania mai mult prin prisma inginerilor sai. Practic, toate sugestile si ideile acestora erau implementate de furnizori si de managerii de proiect. Odata ce Cook a devenit CEO, lucrurile s-au schimbat radicat, si anume: sedintele sunt astazi conduse de managerii de proiect, in timp ce sarcinile tehnicienilor sunt foarte reduse.

Steve Jobs, considerat un “Michelangelo al erei digitale”, considera tehnicienii care lucrau la Apple extrem de valorosi, motiv pentru care nu intervenea in munca lor, oferindu-le libertate de exprimare. Tim Cook vede insa managerii mult mai capabili sa gestioneze intreaga activitate a corporatiei si sa nuanteze trendul tehnologic. Ramane insa de vazut daca noul CEO greseste sau nu in ceea ce priveste eficienta si capacitatea angajatilor sai.

No comments:

Post a Comment