Daca aceste schite geniale ar fi fost publicate la vremea lor, istoria ar fi aratat altfel
O expozitie gazduita der Palatul Buckingham arata pentru prima data desenele realizate de Leonardo da Vinci, care demonstreaza ca artistul a fost si un foarte bun cunoscator al corpului uman.
Multe din schitele sale arata anatomia umana in detalii atat de corecte incat medicii moderni le-au aflat abia in anul 1980, datorita inventarii RMN-ului (rezonanta magnetica), tehnologie care permite observarea tuturor organelor.
Aceasta este dovada ca da Vinci ea cu mult inaintea timpului sau din punct de vedere al cunostintelor despre anatomie.
Schitele sale dateaza din perioada 1490-1500 si prezinta alcatuirea inimii, a sistemului osos, muscular, vascular si nervos, dar si modul in care un fetus se dezvolta in uter.
Fascinatia lui Leonardo da Vinci fata de corpul uman a inceput din dorinta lui de a reda corect infatisarea oamenilor in desenele sale, dar curand a devenit o adevarata obsesie. El incepuse sa studieze in spitalele si scolile de medicina din Florenta, disecand cadavre.
Intamplator, savantul renascentist a descoperit si cauza unei boli cardiace, care a fost uitata pana in anul 1912 – oculzia vasculara coronariana (blocarea unei artere care duce la inima).
El a mai pus si alte diagnostice inedite pentru vremea aceea, cum ar fi arteroscleroza (ingrosarea arterelor) si ciroza (cancerul de ficat).
El a descries de asemenea toate oasele din corpul uman, insa notitele sale erau “scrise in oglinda”, sistem practicat de da Vinci, astfel incat numai cunoscatorii acestui cod le puteau citi. Altii cred insa ca Leonardo a scris astfel pentru ca era stangaci si dislexic (nu putea citi correct cuvintele).
Martin Clayton, curator la Royal Collection, crede ca daca aceste lucrari ar fi fost publicate la vremea lor, Leonardo ar fi ajuns “unul dintre cei mai mari oameni de stiinta din istorie”.
Schitele au fost lasate de savant asistentului sau, Francesco Melzi, apoi au ajuns la sculptorul Pompeo Leoni si in final la regele Angliei, Carol al II-lea, iar din anul 1690 se afla in Colectia Regala. Expozitia, care va fi deschisa pana in luna octombrie, cuprinde 600 de desene, dintre care 268 de schite anatomice.
No comments:
Post a Comment