Wednesday, April 11, 2012

iPod Nano, generatia 6


“Alex, faci si tu un review la ultimu’ iPod Nano?”, ma intreaba colegul Marc, aflat la un birou distanta de mine. “Fac!”, raspund. “Daca imi iese bine articolul, poate il folosesc ca sa aplic pentru un post la colegii de la Go4it”, mai adaug cu oarece urme acide. In secundele urmatoare, ma trezesc cu biroul umbrit de statura impozanta a sefului, care imi aseaza delicat, langa tastatura, un cub de plastic, cam cat pumnul unui copil. Intuiesc, nu foarte surprins, ca este vorba despre ambalajul iPod-ului, dar cu greu imi pot crede ochilor atunci cand descopar aranjate, in micul recipient, o pereche de casti, un cablu usb, o carticica tehnica si o “bijuterie” miniaturala, cum n-am crezut sa ajunga vreodata un iPod. Si asa am inceput sa descopar lumea din micul cub.
Inainte de a fi "mai bun" sau "mai rau" decat predecesorii lui, iPod Nano 6 este, in primul rand, diferit. Atat de diferit incat, cred unii, i s-ar fi potrivit mai degraba o alta denumire, in special pentru a se evita interminabile comparatii inutile cu versiunile anterioare. Totusi, avand in vedere dimensiunile extrem de reduse ale noului dispozitiv, poate ca acesta este primul din linia Nano care isi merita cu adevarat numele.

Cu cea de-a sasea generatie, iPod Nano, in mod neasteptat, in loc sa ia in vizor o gama larga de potentiali utilizatori, Apple pare sa vaneze o singura categorie: oamenii care doresc sa asculte muzica in timp ce fac sport, dar gasesc conceptul iPod shuffle prea simplist. Design-ul lui Nano 6 marcheaza cea mai mare abatere de la tendintele iPod Nano inca de la introducerea pe piata, in 2005, a dispozitivului. De asemenea, noul aparat este primul din gama sa cu interfata touchscreen, ce inlocuieste faimoasa rotita click-abila, care a determinat consilidarea unei imagini iconografice a iPod-ului.

Ipod Nano 6 este incredibil de mic si de usor
. Se poate atasa la aproape orice fel de haina, cu ajutorul clemei puternice de pe spate. Aparatul este prevazut cu numai trei butoane - power/screen lock, volum mai mare si volum mai mic. Orice alte functii sunt controlabile prin display-ul capacitiv cu diagonala de 1,5 inch (3,81 cm) potent, luminos, colorat si clar. Iar functiile de baza sunt foarte intuitive si usor de inteles. Ecranul principal prezinta un bloc de patru iconite cu etichete usor de citit - artisti, radio etc. Pentru a avea acces la mai multe optiuni, este necesara culisarea spre stanga sau spre dreapta ecranului prin simpla trecere a degetului in directia dorita, intocmai ca la iPhone sau iPod touch.

Navigarea printre artisti sau melodii este relativ anevoioasa, deoarece numai patru linii pot fi expuse simultan pe ecran. Desi Nano 6 permite o mobilitate buna prin lista de fisiere, "manevrabilitatea" pare un pic scazuta comparativ cu cea asigurata de sistemul clasic prin rotita al iPod-ului. Practic, cu Nano 6, din iPod nu a mai ramas, fizic, decat display-ul, pierzandu-se, ironic, din acest motiv, posibilitatea gestionarii lui cu o singura mana. Noul dispozitiv este dotat si cu giroscop, un sistem care permite actionarea diferitelor comenzi prin simpla miscare a iPod-ului. Tutorialul disponibil in "patratel" este insa prea sarac pentru a familiariza utilizatorul cu tainele "gesticularii", astfel incat studierea unui manual online devine imperios necesara.


Calitatea muzicii este buna spre foarte buna, desi, ca intotdeauna, volumul maxim de care sunt capabile castile tinde sa lase de dorit, schimbarea lor fiind in unele cazuri recomandabila. Gratie giroscopului, imaginea display-ului se roteste in functie de pozitia in care iPod-ul este atasat de haine, astfel incat sa poata fi utilizat cu usurinta din orice postura. Totusi, pentru cei care se rusineaza uneori cu ce asculta sau, pur si simplu, prefera sa nu fie evident pentru oricine sunetul din casti, Nano 6 se poate dovedi un mic "exhibitionist", caci sta mai mereu cu fata spre "public", atunci cand este arborat.

Dotarea player-ului-insigna cu radio FM integrat vine ca o surpriza placuta si utila. Iar utilizarea acestuia, asemenea intrebuintarii generale a aparatului, este facila, undele de emisie putand fi cautate semi-automat sau introduse manual. Nano 6 repereaza cele mai puternice emisii din zona, dar afiseaza mai degraba frecventele decat numele posturilor. Va indeplini si aceasta sarcina, numai atunci cand semnanul este suficient de puternic. Un detaliu cu adevarat placut si de multe ori util este posibilitatea de a pune o pauza de pana la 15 minute emisiei receptionate si de a naviga apoi liber prin fragmentul inregistrat. Problema este ca aceasta functie nu se da "mura in gura" utilizatorului, ci trebuie cautata destul de intens. Dar merita.

iPod Nano 6 se mai bucura, in virtutea accelerometrului de care dispune, si de functie de pedometru, prin care se masoara numarul de pasi pe care utilizatorul ii face, urcand rezultatele pe nikeplus.com la urmatoarea sincronizare a aparatului cu vitalul sau program de computer iTunes. Se pot copia in Nano o multime de fotografii, desi display-ul este mai mic chiar decat al celor mai multe telefoane mobile, ceea ce face vizualizarea imaginilor o activitate destul de... fortata. Aplicatia de ceas cu limbi, care transforma Nano 6 intr-un veritabil ceas de mana, este surprinzatoare si va trimite indata utilizatorul cu gandul la adaptarea dispozitivului astfel incat sa poata fi purtat la incheietura mainii. Potrivit specificatiilor tehnice, dar si pe testate, autonomia bateriei noului iPod este de aproximativ 20 de ore de redat muzica incontinuu, cu noua ore mai mult decat ofera shuffle-ul.

Ipod-ul Nano de generatie 6 este un produs excelent pentru o nisa specifica - acei indivizi care vor sa posede un control sporit asupra mp3 player-ului lor in sala de fitness sau cei care doresc ceva nou si cochet care sa le asezoneze miscarea cu un fond sonor. Acest lucru nu inseamna ca iPod Nano 6 este inadecvat pentru utilizatorul comun, numai ca pretul destul de piperat nu il recomanda chiar de pe primul loc al sugestiilor. In concluzie, Nano 6 reprezinta o noua clasa de dispozitive iPod, undeva intre Shuffle si Touch, neavand foarte multe in comun cu generatiile anterioare.




Plus-uri:
-mic, amuzant
-perfect dimensionat si finizat; da senzatia unui dispozitiv de inalta tehnologie
-display-ul multi-touch arata si da senzatia de iOS
-abilitatea de a edita si adauga playlist-uri

Minus-uri:
-nu are inregistrare video / nu ruleaza video
-butonul sleep/wake necesita folosirea ambelor maini
-nu se poate cauta artistul din ecranul de redare a melodiei
-s-a pierdut navigarea cu o singura mana de la generatia anterioara.

Specificatii tehnice
Capacitate: 8 sau 16 GB
Autonomie audio: 24 Ore
Formate Suportate: AAC, HE-AAC, MP3 VBR, Apple Lossless, WAV, Protected AAC (iTunes Store), MP3, Audible (Formats 2, 3, 4, Audible Enhanced Audio, AAX Si AAX+), AIFF
FM Radio:Da
Ecran rezolutie: 240 x 240, 1.54 Inch
Porturi: 3.5-Mm Stereo, Conector Dock
Greutate: 21,1 grame
Dimensiuni: 40.9 x 37.5 x 8.78
Alimentare: via USB: incarcare 80% in 1,5 ore; incarcare completa in 3 ore
Accelerometru/pedometru
Multi-touch
Voice over
Inregistrare audio

No comments:

Post a Comment