Monday, March 16, 2015

Brokerii nu sustin propunerile ASF privind compensarea investitorilor

Asociatia Brokerilor sustine ca noile reguli privind compensarea investitorilor propuse de Autoritatea de Supreveghere Financiara (ASF) induc riscuri de frauda si vor permite plati catre persoane neindreptatite, in detrimentul cererilor justificate. 
Astfel, va deveni necesara cresterea contributiei intermediarilor si S.A.I.-urilor la Fondul de Compensare,sustin brokerii. 
„Prin eliminarea mentiunii exprese ca investitorul compensabil sa fie client al membrului Fondului de compensare (intermediar sau S.A.I.), in baza unui contract de prestare de servicii si activitati de investitii, corelata cu posibilitatea ca,in cazul in care contractul in cauza a fost pierdut, distrus sau deteriorat, acesta sa poata fi inlocuit cu orice alte documente care atesta relatia dintre persoana respectiva si intermediar/S.A.I., (...) se induce riscul de abuzuri din partea unor investitori rau intentionati”, se precizeaza intr-un comunicat al Asociatiei Brokerilor. 
 
Potrivit documentului, proiectul ASF include in operatiunile de „incredintare de fonduri banesti si/sau instrumente financiare” care fac obiectul compensatiei si operatiunile frauduloase prin care un membru al Fondului isi insuseste fonduri banesti si/sau instrumente financiare necuvenite. In plus, noile prevederi considera ca simpla sesizare  a organelor competente in acest caz reprezinta titlu de creanta. 

„Fondul, constituit prin contributia membrilor sai, nu poate compensa decat creante nascute din contractele de prestari de servicii si activitati de investitii financiare pe care acestia le-au incheiat cu investitorii. Practicile frauduloase ale angajatilor intermediarilor/S.A.I.-urilor, cu sau fara complicitatea titularilor fondurilor/instrumentelor, sunt de competenta organelor penale”, se mai arata in comunicatul Asociatiei. 

Reprezentantii brokerilor sustin ca, prin procedura de compensare in cazul actiunilor frauduloase cuprinsa in proiect, se deschide calea unor fraude prin complicitate intre angajati ai intermediarilor si investitori.

„Mai mult, Fondul este obligat sa faca plati compensatorii, in baza unor liste succesive, si pentru creantele inscrise de judecatorul-sindic in mod provizoriu in tabelul definitiv al tuturor creditorilor, urmand ca recuperarea sumelor platite cu titlu provizoriu, in cazul in care se constata ca investitorii respectivi nu erau compensabili sau nu erau indreptatiti la plata integrala a sumei in cauza, sa se faca de catre organul competent, care le va transfera Fondului, respectiv de catre Fond, daca acesta este desemnat organ competent”, se mai arata in comunicat.

No comments:

Post a Comment