Saturday, June 1, 2013

De ce avem nevoie de apa


Cantitatea de apa din organism
In urma numeroaselor cercetari, oamenii de stiinta converg spre o singura concluzie: organismele vii contin aproximativ 70-90% apa. In corpul uman exista 70% apa, insa acest procent se schimba usor in functie de varsta. Astfel, la copiii mici apa este rezenta in organism in proportie de 80%, in timp ce la persoanele varstnice procentul de apa din corp scade pana la 60-65%. Dupa cum am mai spus, apa se regaseste in toate tesuturile organismului, in proportii diferite: in oase, muschi, creier, rinichi, plamani, sange, tesuturile adipoase si bineinteles si in lichidele biologice ca si saliva sau plasma.
De ce avem nevoie de apa?
Toate reactiile biochimice se desfasoara normal in prezenta apei. In lipsa apei, reactiile biochimice se vor desfasura cu rezidurile de apa ramase in organism, celulele avand astfel de suferit.
In organismul uman, apa ajuta la absorbtia si transportul substantelor nutritive (apa este solvent pentru Natriu, Calciu, Potasiu, Magneziu)
Apa este suport plasmatic – Adica da volum sangelui. In cazul unei hidratari corespunzatoare scade riscul de lesin cauzat de hipotensiune (ati observat cum se administraza apa persoanelor care lesina).
Apa ajuta digestia – Asigura plasticizarea continutului intestinal, facilizand tranzitul si expulzarea resturilor nedigerate – previne constipatia.
Apa mentine o functionare optima a rinichilor.
Prin intermediul apei, celulele sunt capabile sa schimbe informatii cu intreg organismul.
Apa ajuta la reglarea temperaturii corpului – procesul de sudoratie.
Apa incetineste imbatranirea organismului.
On om normal ar trebui sa consume aproximativ 2-3 L de apa pe zi. De multe ori acest lucru nu se intampla din cauza neglijentei, din cauza calitatii inferioare a apei sau datorita costurilor ridicate impuse pentru apa de calitate.
De retinut este faptul ca apa trebuie sa fie consumata in mod constant, nu doar atunci cand ne este sete, pentru ca o concentratie buna a apei in organism nu poate duce decat la o stare buna de sanatate.

No comments:

Post a Comment