Tuesday, August 20, 2013

Cei mai iuţi ardei din lume


În urmă cu câţiva ani, un agricultor din Anglia reuşea o imensă surpriză: să obţină cel mai iute ardei din lume. Dominaţia sa nu a durat însă mult, deoarece soiul său a fost rapid devansat la capitolul “iuţime” de ardei din ţări exotice.
Astăzi, cel mai iute ardei, potrivit testelor de laborator, este din Trinidad şi poartă numele Trinidad Scorpion Moruga Blend. Iuţimea unui ardei este măsurată în unităţi Scoville, în funcţie de conţinutul de capsaicină al legumei, explică Live Science.
Dacă ardeii pe care îi consumăm noi în mod frecvent la masă au doar câteva sute de unităţi sau maximum 1.000 Scoville, măsurătorile au arătat că Trinidad Scorpion Moruga Blend are 2.009.231 Scoville. O muşcătură din acest ardei îţi va perfora pur şi simplu stomacul şi va provoca leziuni extrem de puternice intestinelor.
Acest ardei este folosit doar în preparate, dar şi acolo numai cei care sunt extrem de “antrenaţi” în consumul de mâncăruri iuţi pot rezista. La un test efectuat recent, zeci de oameni au fost îndemnaţi să consume o porţie de mâncare condimentată cu praf obţinut din acest ardei. La înscriere, toţi temerarii au fost puşi să semneze o declaraţie pe proprie răspundere, în caz că se întâmplă ceva rău cu ei.
Dintre toţi participanţii, doar doi au reuşit să îşi termine porţiile.
Ardeiul obţinut de englez după ani întregi de încrucişări, numit Naga Viper, are 1.349.000 Scoville şi ocupă acum abia locul patru în clasamentul celor mai iuţi ardei din lume. Pe locurile doi şi trei se află soiurile 7 Pod Doulagh (1.853.936 Scoville), respectiv Trinidad Scorpion Butch T. (1.463.700 Scoville).
Capsaicina este substanţa activă din ardeiul iute, care face această legumă mai mult sau mai puţin picantă.



No comments:

Post a Comment