Tuesday, June 18, 2013

Paradisul imigrantilor, aproape de colaps. Motivele pentru care Canada se poate prabusi

Canada nu a suferit niciodata un colaps bancar, iar recesiunea prin care a trecut in 2008-2009 a fost una usoara. Insa tara se confrunta in prezent cu scandaluri de coruptie, o bula imobiliara in continua crestere si o economie care da semne de lancezeala

Scandalurile politice au luat o amploare considerabila in ultima perioada, in Canada. Primarul din Montreal, Michael Applebaum, a fost arestat luni dimineata, pentru 14 capete de acuzare, printre care frauda si conspiratie.
 
Applebaum il inlocuia pe Gerald Tremblay, care a demisionat acum un an, dupa ce fost implicat la randul sau intr-un scandal de coruptie, pentru ajutorul acordat unor firme de constructii care aveau legaturi cu mafia.
 
Si primarul orasului Toronto, Rob Ford, a fost surprins pe picior gresit, aparand in cateva cadre alaturi de niste persoane care consumau droguri.
 
Fostul sef de cabinet al premierului Stephen Harper este si el anchetat pentru dare de mita, in timp ce asupra primarului din orasul canadian Londra, Joe Fontana, planeaza suspiciuni ca ar fi platit pentru petrecerea de nunta a fiului sau din bani publici.
 
Canada se confrunta insa si cu o problema privind datoriile pe care le-ar avea. Economistul Paul Krugman sustine ca tara nu este chiar atat de stabila din punct de vedere economic, pe cat pare. Canada a trecut cu bine pentru perioada cea mai grava a crizei economice, in principal datorita sistemului bancar bine pus la punct. Insa Krugman avertizeaza ca marea problema in SUA nu au fost bancile, ci bula imobiliara si datoriile cauzate de creditele la locuinte.
 
Preturile caselor din Canada sunt acum duble fata de anii ’70, raportate la valoarea de piata. In mod normal, de-a lungul timpului pretul la locuinte tinde sa pastreze un trend constant.
 
Canada ar putea sa fie extrem de vulnerabila, in pofida mediului bancar linistit. Stiu ca oamenii spun asta de cativa ani si inca nu s-a intamplat, dar aduceti-va aminte ca si in cazul Statelor Unite a durat mult timp pana ca bula imobiliara sa explodeze”, spune Krugman.
 
In plus, Canada s-a bazat pana acum pe exporturile sale de ulei mineral, petrol si substante bituminoase, in valoare de 120 miliarde de dolari americani. Chiar si ajustata la rata inflatiei, diferenta este foarte mare fata de anii ’90, cand tranzactiile nu depaseau 20 de miliarde. Cererea mondiala este insa in scadere, lucru ce va afecta cu siguranta si preturile practicate de canadieni.

No comments:

Post a Comment