Tuesday, April 2, 2013

Tu cât de scund vei fi la bătrâneţe? Un studiu indică factorii care prezic ce înălţime vei avea


Oamenii de ştiinţă susţin că depinde de noi cât de mult ne vom „micşora” la bătrâneţe. Specialiştii susţin că înălţimea ne va fi afectată în funcţie de obiceiurile noastre şi de alegerile pe care le facem în viaţă,


Cercetătorii americani şi chinezi au analizat date dintr-un nou sondaj longitudinal realizat pe 17.708 adulţi chinezi cu vârsta de 45 de ani şi au descoperit că stilul de viaţă poate influenţa înălţimea pe care o vom avea la bătrâneţe. 
„Constatările indică faptul că nu numai evenimentele din primii ani de viaţă sunt asociate cu modul în care vom îmbătrâni, ci şi deciziile pe care le luăm mai târziu în ceea ce priveşte sănătatea”, a declarat profesorul John Strauss. 
Studiul a scos la iveală faptul că scădere în înălţime de-a lungul timpului este un indicator important pentru alte probleme de sănătate, indiferent de înălţimea maximă a indivizilor. De exemplu, în studiu s-a observat o legătură puternică între pierderea în înălţime şi sănătatea cognitivă. Mai exact, cercetătorii au descoperit că oamenii care scad mult în înălţime odată cu trecerea anilor au o probabilitate mai mare de a obţine scoruri mici la teste cognitive ce vizau memoria pe termen scurt, capacitatea de a realiza probleme matematice de bază şi de a conştientiza data în care sunt. 
De asemenea, cercetarea a evidenţiat şi faptul că oamenii care trăiesc în oraşe scad mult mai puţin în înălţime comparativ cu cei care stau în zone rurale. Bărbaţii care nu au terminat şcoala primară pierd în înălţime cu 0,9 cm mai mult, comparativ cu cei care au finalizat aceste studii. Mai mult, finalizarea liceului pare să îi scutească pe oameni de o pierdere în înălţime de 1 cm. Cercetătorii susţin că diferenţele sunt destul de mari, având în vedere că în medie bărbaţii pierd cam 3,3 cm în înălţime.
În rândul femeilor, cele care nu terminat şcoala primară pierdeau 0,6cm, comparativ cu cele care au urmat aceste studii, în condiţiile în care, odată cu trecerea timpului, în medie acestea scad cu aproximativ 3,8 cm în înălţime.
„Înălţimea a fost recunoscută drept un indicator acceptabil pentru condiţiile medicale ale copiilor, dar aici apar nişte complicaţii. Sănătatea unora dintre adulţi ar putea fi determinată de circumstanţele din copilărie, însă oamenii scad în înălţime diferit, iar această micşorare poate fi considerată o măsurătoare pentru problemele de sănătate ale adulţilor”, a declarat coautorul studiului Geert Ridder. 
Cercetătorii au explicat că schimbările fizice asociate cu îmbătrânirea includ o creşterea a grăsimii corporale şi o scădere a masei osoase. Cu toate acestea, o scădere a înălţimii poate fi exacerbată de artrită, inflamaţii ale articulaţiilor coloanei vertebrale sau osteoporoză, condiţii asociate cu alegerile pe care le facem privind stilul de viaţă. 

No comments:

Post a Comment