Studiul care contrazice sfaturile antreprenorilor. Cum saracim in incercarea de a face bani
Oamenii de afaceri cunoscuti pe plan international, marii traderi sau cei mai in voga antreprenori ai momentului sustin la unison ca succesul vine odata cu munca. Mai precis, foarte multa munca, uneori peste limita. Gresit, sustin psihologii citati de Business Insider, care avertizeaza ca lipsa odihnei si nivelul ridicat de stres poate dauna vietii noastre profesionale, dar mai ales celei personale.
Concret, un stil de viata care include putine ore de somn si mult stres poate avea un impact negativ asupra deciziilor noastre financiare si mai ales asupra modului de economisire.
Desigur, si proastele decizii de natura financiara pot duce la nopti nedormite, sustin specialistii in psihologie. Dar de cele mai multe ori este vorba despre un cerc vicios, pe care adesea ni-l cream singuri.
In 2009, psihologii Anthony J. Porcelli si Mauricio R. Delgado de la Universitatea Rutgers din Statele Unite au prezentat un studiu care demonstra ca unul dintre principalele efecte cauzate de gradul ridicat al stresului este lipsa unor hotarari bune de natura economica. Specialistii au gasit ca situatiile stresante induc oamenilor responsabili de fel dorinta de a-si asuma riscuri financiare.
Cercetarea a aratat ca stresul determina oamenii sa devina „roboti”, in ideea de a face lucrurile automat, fara sa le proceseze rational, fara sa se gandeasca prea mult la consecinte. De exemplu, o persoana care tocmai si-a pierdut jobul este destul de stresata. Daca aceasta ar trebui sa aleaga intre a-si cumpara o masina cu banii jos si a investi intr-o schema de imbogatire, ea va alege a doua varianta, sperand ca in acest mod isi va dubla sau chiar tripla veniturile familiei, diminuate in urma pierderii locului de munca.
Totodata, o cercetare de la Universitatea Duke, realizata in 2011, demonstreaza ca lipsa somnului are impact negativ asupra modului in care ne manageriem finantele. Voluntarii care au participat la studiul respectiv au fost pusi sa efectueze anumite sarcini cu tenta financiara dimineata devreme, dupa foarte putine ore de somn. Fireste, putini dintre ei au dovedit eficienta si eficacitate in efectuarea lor.
Mai mult, cercetarea a aratat ca insomnia sau odihna insuficienta dauneaza creierului. Din acest motiv, oamenii isi asuma riscuri care le cauzeaza pierderi, nedandu-si seama de pericolele reale.
Cum reducem nivelul de stres
Psihologii recunosc ca nu este usor sa reducem nivelul stresului sau sa dormim cel putin opt ore pe noapte, avand in vedere societatea in permanenta schimbare, in care traim. Cu toate astea, ei sustin ca prin anumite trucuri ne putem deconecta de la activitatile stresante de zi cu zi, si anume:
1. O modalitate de a ne relaxa o reprezinta retragerea intr-un loc linistit, in care sa ne reculegem si sa ne imaginam in diverse ipostaze, total diferite de cele in care ne aflam in realitate. De pilda, sa ne imaginam pe o plaja sau in orice alt loc in care ne-ar placea sa ne aflam – acest lucru ne induce o stare de bine si ofera mintii noastre pauza de la activitatile care o solicita la maximum.
2. Trebuie sa invatam sa respiram. Trebuie sa ne acordam timp de respiro, cateva zeci de minute pe zi in care sa meditam, sa facem un sport care ne placem, sa ne intretinem mintea si corpul. S-a demonstrat, de exemplu, ca yoga reduce semnificativ nivelul de stres.
3. Daca nu avem timp sa mergem la sala, exercitiile de pe DVD se pot dovedi extrem de utile. Acasa, in fata monitorului sau televizorului, ne putem organiza propria „sala de fitness”.
4. Muzica reprezinta o metoda grozava de relaxare. Tot studiile arata ca ascultarea melodiilor preferate ne ofera suportul necesar de optimism in fiecare zi si ne stimuleaza in activitatile cotidiene.
5. Cea mai buna modalitate de a evita stresul o reprezinta atitudinea asupra vietii, sunt de parere doctorii. Trebuie sa privim lumea asa cum este si sa fim recunoscatori pentru fiecare lucru bun din vietile noastre (familie, prieteni, copii, job etc.). In acest mod, ne simtim mai putin afectati pentru fiecare neplacere aparuta pe parcurs.
No comments:
Post a Comment