După 10 ani de experimente realizate pe şoareci care îmbătrâneau rapid, Jan van Deursen şi colegii săi de la Mayo Clinic anunţă că au localizat o proteină ce are rolul de a proteja animalele de cancer şi alte boli asociate cu îmbătrânirea.
Iniţial, cercetătorii au fost interesaţi în studierea unei trăsături comune a cancerului, numită aneuploidă. Celulele aneuploide au fie prea mulţi, fie prea puţini cromozomi. Prin urmare aproape toate celulele canceroase se încadrează în această categorie. Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă nu au aflat încă dacă aneuploida este vinovată pentru apariţia cancerului.
Ulterior, Jan van Deursen au modificat genetic şoareci pentru a produce mai puţină proteină BubR1 şi au constatat că starea de sănătate a şoarecilor care sunt primaţi de această proteină se deteriorează rapid.
Acum, într-un nou studiu, specialiştii au demonstrat că şoarecii care au această proteină în cantităţi mari au murit de cancer după 2 ani, în doar 15% din cazuri. În schimb, şoarecii care deţineau cantităţi normale mureau de cancer în 40% din cazuri.
De asemenea, cei expuşi la cantităţi mari de BubR1 păreau olimpici pe lângă cei din grupul de control, rezistând să alerge de două ori mai mult.
No comments:
Post a Comment