Frumoasa "floare" din imagine, ale cărei petale au doar 20-30 nanometri grosime, este în realitate o structură obţinută printr-o tehnologie avansată şi care ar putea contribui la stocarea energiei într-un mod nou şi eficient.
Tehnologia a fost testată la Universitatatea de Stat din Carolina de Nord, SUA, de o echipă condusă de prof. Linyou Cao.
Cercetătorii au obţinut floarea vaporizând într-un cuptor o substanţă numită sulfură de germaniu - o substanţă cu proprietăţi semiconductoare - şi răcind apoi vaporii în mod controlat, astfel încât substanţa să se solidifice sub forma unor cristale ("petalele") care cresc unele din altele.
Într-un volum foarte mic, structura are astfel o suprafaţă foarte mare, proprietate de care cercetătorii sunt interesaţi din perspectiva următoarei generaţii de dispozitive de stocare a energiei. O asemenea suprafaţă ar mări capacitatea de stocare a unor dispozitive precum bateriile litiu-ion sau supercapacitoarele.
Materialul are, de asemenea, capacitatea de a absorbi radiaţia solară şi de a o transforma în energie ce poate fi utilizată de om, putând fi, aşadar, utilizat pentru fabricare de celule solare.
No comments:
Post a Comment