Programele de computer care folosesc algoritmi speciali ar putea fi mai potrivite decât analiştii pentru a prevedea unde şi când va avea loc următoarea infracţiune într-un oraş aglomerat, susţine un studiu recent.
Un software testat în Los Angeles s-a dovedit a fi de două ori mai bun decât analiştii umani, reuşind să prezică locaţiile în care era cel mai probabil să se producă infracţiuni, susţine raportul elaborat de compania PredPol, care produce sistemul. Mai mult, atunci când patrulele poliţiei au fost trimise în zonele alese de software, rata criminalităţii a scăzut cu 25 de procente.
Software-ul se bazează pe cercetări antropologice realizate de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Santa Clara şi Universitatea California, Los Angeles. Aceste studii au la bază rapoarte anterioare asupra criminalităţii şi includ timpul şi locul în care a fost săvârşită fapta. De asemenea, software-ul preia informaţii sociologice, care explică comportamentul criminal.
Sistemul creează hărţi speciale şi evidenţiază locurile care ar trebui monitorizate cu prioritate. Noile infracţiuni sunt trecute în baza de date a sistemului şi astfel el poate crea hărţi noi pentru fiecare patrulă.
Pentru a demonstra că sistemul aduce un avantaj major, compania producătoare a testat mai întâi informaţii cu privire la frecvenţa cu care apar infracţiunile în anumite zone identificate de software, comparativ cu zonele prezise de analişti. Între noiembrie 2011 şi aprilie 2012, sistemul a reuşit să calculeze de 6 ori mai bine decât analiştii umani zonele în care se produceau infracţiuni.
Algoritmul reuşeşte să reducă procedurile birocratice şi oferă ofiţerilor mai mult timp pentru a patrula pa străzi, deoarece, mulţumită lui, poliţia nu mai este nevoită să petreacă ore întregi pentru a planifica zonele de patrulare.
No comments:
Post a Comment