Friday, April 27, 2012

Acestea ar putea fi printre ultimele imagini cu o lume pe cale de disparitie


Acestea ar putea fi printre ultimele imagini cu o lume pe cale de disparitie



Un trib din Brazilia, cu o cultura unica in lume, ar putea sa dispara pentru totdeauna. De succesul unei campanii internationale care militeaza pentru drepturile lor depinde supravietuirea acestor oameni.

ribul Awa locuiteste in jungle din Brazilia si este catalogat drept “tribul cel mai amenintat cu disparitia din intreaga lume”.
Membrii sai sunt vanatori si culegatori. Padurile in care locuiesc, desi sunt zone protejate de lege, sunt defrisate ilegal si oamenii nu au alta sansa: ori mor, ori se muta, avertizeaza grupare Survival International, care conduce campania.
Potrivit acestei organizatii, in intreaga lume exista 150 de milioane de oameni care traiesc in triburi, iar multe dintre acestea sunt in pericol de disparitie. Cea mai complicata situatie este cea a triburilor care refuza contactul cu civilizatia moderna, ca sa evite distrugerea modului lor de viata, dar si bolile impotriva carora ei nu au imunitate.
Primul contact cu Awa a avut loc in anul 1973. In prezent, aproximativ 360 de oameni traiesc in asezari semi-permanente, intr-o zona protejata, dar mai exista alti 100 de membri ai tribului care au decis sa stea complet izolati de civilizatie.

Desi legea le apara modul de viata, padurea lor este defrisata ilegal, iar acest lucru ii condamna practic la moarte. Awa depind in totalitate de padure, pentru a supravietui. De acolo isi procura hrana (nuci, fructe acai si vanat), dar si leacuri pentru boli si materie prima pentru locuinte.

Mai multe vedete s-au alaturat acestei campanii umanitare, printre care si actorul Colin Firth.




No comments:

Post a Comment