Saturday, February 25, 2012

Încălzirea globală micşorează animalele

Încălzirea globală micşorează animalele


Un recent studiu de profil a făcut o descoperire importantă pentru viitorul plantelor şi animalelor de pe Terra: accelerarea fenomenului de încălzire globală provocat de activităţile umane duce la micşorarea taliei tuturor speciilor de plante şi animale. Exemplul cel mai evident este acela al urşilor polari, la care nu s-au mai observat de două decenii exemplare de mari dimensiuni.
Schimbările climatice nu au doar un impact major asupra populaţiilor umane, ci şi asupra surselor de hrană, precum culturile de cereale sau bancurile de peşti oceanici.
Speciile de animale sălbatice care nu se pot adapta îndeajuns de repede schimbărilor climatice sunt cele mai expuse pericolului de extincţie, odată cu schimbarea dramatică a ecosistemelor în care trăiau.
Cercetătorii cred că o climă mai caldă şi mai aridă duce la micşorarea dimensiunilor plantelor şi animalelor, în principal din cauza diminuării resurselor de apă din ecosisteme.
În decursul secolului trecut, mai multe genuri de animale, incluzând ţestoasele, piţigoii, broaştele de baltă sau cerbii au început să devină din ce în ce mai mici.
Scăderea suprafeţei calotei glaciare arctice din decursul ultimilor ani a dus la scăderea considerabilă a taliei urşilor polari.
Reducerea rezervelor de hrană va afecta în special animalele aflate în vârful lanţului trofic, aici incluzând şi oamenii, care vor fi în viitor din ce în ce mai mici, vor avea tot mai puţini copii şi vor fi mai vulnerabili la boli.
În ultimul secol, temperatura medie globală a crescut cu aproape un grad Celsius, dar în urma intensificării industrializării, cercetătorii cred că, în preajma anului 2100, temperatura medie va fi cu peste 7 grade mai mare decât în prezent
Un studiu separat, efectuat asupra 1.700 specii de plante şi animale, a demosntrat că 80% dintre acestea îşi mută arealul cu 6,1 kilometri mai spre nord, la fiecare zece ani., iar 87% înfloresc sau intră în sezonul de împerechere cu două zile mai devreme la fiecare deceniu.
Studiile experimentale au descoperit că pentru fiecare grad Celsius adăugat temperaturii medii globale, plantele pierd circa 17% din dimensiuni, iar peştii devin cu aproximativ 22% mai mici.

No comments:

Post a Comment